Scroll Top

Raymond Winterswijk: “Weet hoe je met je vrijwilligers om moet gaan. Ze zijn goud waard.”

Vlissingen – Zes jaar lang was Raymond Winterswijk (58) voorzitter bij SV Walcheren. Een jaar geleden is hij gestopt. “Na twee periodes werd het tijd voor een nieuw gezicht” vertelt hij. In die tijd zag hij veel veranderen. “Het is moeilijk om aan vrijwilligers te komen. Iedereen gaat er maar vanuit dat er na de wedstrijd iemand achter de bar en in de keuken staat. Dat zijn vrijwilligers en die doen dat met plezier. Maar als ik zie hoe deze mensen soms benaderd worden door het publiek…respectloos gewoon. Ik zie het ook bij nog jonge spelertjes, ze zijn gewend dat alles voor ze klaar staat. In zo’n maatschappij leven we op dit moment. Allemaal een kwestie van mentaliteit. Ik heb daar een mening over en neem daar ook mijn verantwoordelijkheid voor. Tijdens een gesprek met een vriend kregen we het over de Frans Naerebout Prijs. Zij zochten een nieuw jurylid met een sport achtergrond dus heb ik me aangemeld. Om mij heen merkte ik dat de factor ‘leuk’ (bijvoorbeeld in de sport) er niet meer is.

Winterswijk neemt geen blad voor de mond. “Ik zag wat er gebeurde op de velden. Discriminatie, ruzie, ouders die langs de lijn de scheidsrechter uitmaakten voor wat je maar bedenken kunt. Terwijl die ook vrijwillig zijn wedstrijd floot. Ik zit niet op zo’n benadering te wachten, het is gewoon respectloos. Zonder vrijwilligers staat het leven stil: waardeer hen en wees zuinig op ze. De ellende in de wereld is groot en welvaart maakt het er vaak niet leuker op. Kijk eens goed om je heen in plaats van op je scherm: jij kunt óók iets betekenen voor iemand in je buurt of bij een vereniging. Daarom zoek ik nu naar deze mensen die als stille kracht doen wat ze graag doen: iets voor anderen betekenen. In mijn geval als jurylid van de Frans Naerebout Prijs op sportgebied. Daarbij wil ik jongeren motiveren want zij zijn onze toekomst, komen met nieuwe inzichten en maken de wereld hopelijk een stukje mooier.”

Raymond Winterswijk

Raymond Winterswijk: Ik mis de factor ‘leuk’