Scroll Top

 ‘Kom kijken hoe mooi het is bij Paardoes!’

Vrijwilligers zijn er in alle soorten en maten. Sommigen zijn enkele dagen vrijwillig actief, anderen zijn echte diehards. José Hintzen (62 jaar) is zo iemand. Ze werkt bijna dertig jaar op vrijwillige basis bij Manege Paardoes. Op dinsdagavond is José steevast in de kantine te vinden, maar daar blijft het niet bij.

Door Inge Caljouw

Het begin

José: ‘Dertig jaar geleden stonden bij De Brug, het voormalige Paardoes, alleen paarden. Mijn man was vrijwilliger en via hem raakte ik geïnteresseerd. Er was geld nodig voor een opknapbeurt. We zamelden 11.000 gulden in, waar we stallen van bouwden. Langzaam is het terrein uitgebreid.’

Cliënten genieten

Manege Paardoes, waar cliënten van Arduin, Philadelphia en ‘t Gors dagbesteding vinden, is inmiddels uitgegroeid tot een ruim complex. Naast de manege met binnen- en buitenbak is er een kinderboerderij, een speeltuin en een kantine. Dagelijks zijn er paardrijlessen, voor mensen met en zonder een beperking. José: ‘De cliënten met een verstandelijke beperking genieten hier volop, ze komen onder de mensen en hebben iets om handen. De sfeer is geweldig, we hebben een hechte band met elkaar. Zo houd je het vol!’

Hema

José heeft een fulltime baan bij de Hema in Vlissingen. Daar leidt haar vrijwilligerswerk niet onder. ‘Op dinsdagavond heb ik kantinedienst. Opruimen, afwassen, schoonmaken, voor de drankjes zorgen; ik doe het allemaal met veel plezier. Tussendoor rijd ik paard. Het contact met deze dieren wil ik niet missen. Op andere dagen haal ik boodschappen, soms samen met een cliënt.’

 

Wijkdag

‘Ieder jaar organiseren we een wijkdag, dan zetten we Paardoes in de picture. Twee weken vakantie offer ik jaarlijks op om deze feestelijke dag voor te bereiden. Ik bezoek winkels en bedrijven om sponsors te krijgen; gratis eten en drinken of een financiële bijdrage, daar ga ik voor! Paardoes moet zichzelf bedruipen, dus een steuntje in de rug is welkom. Mijn man wil samen op vakantie, anders zou ik meer tijd besteden aan mijn sponsorjacht”, vertelt José bevlogen.

Diversiteit

Tussen de dieren is José op haar plek: “Het mooiste wat ik meemaakte was de geboorte van een lammetje. Dat zie je in de natuur niet zo snel. De diversiteit van deze organisatie en de combinatie tussen mens en dier maakt Paardoes bijzonder. Mensen moeten eens komen kijken hoe mooi het hier is!’

 

 

José Hintzen

José Hintzen