Scroll Top

Kids gaan de strijd aan met denkbeeldig brand

Droomde jij er vroeger ook van om brandweerman of –vrouw te worden? Zag jij jezelf al mensen redden uit een gevaarlijke vuurzee? Goed nieuws: als je 11 jaar bent of ouder, mag je al lid worden van de jeugdbrandweer.  Jop Jacob en Margriet de Ridder werken bij de vrijwillige brandweer en ze zijn leiders bij de jeugdbrandweer. Met veel inzet en enthousiasme maken ze kinderen bekend met het brandweervak.

Door Inge Caljouw

Incident
De jeugdbrandweer is dé kweekvijver voor nieuwe brandweerhelden. Iedere vrijdagavond komen de jeugdleden bij elkaar. Zowel in theorie als praktijk leren de brandweermannen in spé hoe ze een brand moeten bestrijden. Jop, Margriet en 5 andere leiders zorgen voor een in scene gezette brand. Margriet: “Door de week bedenken we een incident waarbij we een brand simuleren. Verder regelen we chauffeurs, voertuigen en een pand; bijvoorbeeld een winkel, een kantoorpand of een boerderij. De brand is niet echt en er is geen ademlucht. Verder verloopt het  incident zo werkelijk mogelijk.”

Discipline
Jop was tot zijn 18e jeugdlid. Het brandweervak zat in zijn hart en hij wilde er verder in. “Vrij snel daarna ben ik aangenomen als jeugdleider. Mijn passie voor de brandweer geef ik graag door aan de jeugd. Het is prachtig om al die gepassioneerde kids bezig te zien.” Margriet is sinds 2010 jeugdleidster. “Het is mooi om de jeugdleden voor te bereiden op zo’n belangrijke taak in de maatschappij.”

Lid zijn van de jeugdbrandweer is gratis, maar je moet wel aan een aantal eisen voldoen. Jop: “Samenwerking en discipline staan hoog in het vaandel. Je mag niet zomaar afzeggen en je moet echt feeling hebben met het vak. Ook moet je sportief en fit zijn. Bij de GGD krijg je een fitheidstest. De meesten komen hier doorheen. Na een proefperiode van 3 maanden krijgen de leden hun uitrusting: een broek, jas, laarzen, helm en handschoenen.”

Wedstrijden
De jeugdbrandweerlieden doen regelmatig mee aan regionale- en de landelijke selectiewedstrijden. Onder het oog van een jury bestrijden teams uit heel Nederland een gesimuleerde brand. “Soms is er een wedstrijd in Vlissingen. Samen met (oud) leden en mensen uit de hele veiligheidsregio regelen we een pand en verzinnen een brandgevaarlijke situatie. Dit vergt een voorbereidingstijd van maanden. Het is altijd een hele happening met veel publiek”, aldus Jop.

Rommelmarkt
Om de kas te spekken organiseert de jeugdbrandweer jaarlijks een rommelmarkt. Op 14 oktober is de eerstvolgende op het voormalige terrein van de Schelde. “Hierdoor kunnen we ieder jaar op kamp en onze benodigde spullen aanschaffen”, aldus Jop.

 

 

Jop Jacob en Margriet de Ridder

Jop Jacob en Margriet de Ridder