Scroll Top

September 2018: Rob Francooy

Rob Francooy
“Een verliespartij kan de pret niet drukken bij GPC”

“Mijn voetbalcarrière begon bij de junioren bij V.C. Vlissingen. We voetbalden altijd op zondag. Dat bleek later geen handige dag voor mij, dus stapte ik over naar de senioren bij voetbalvereniging GPC Vlissingen.” Een beslissing waar Rob Francooy nooit spijt van heeft gehad. Deze vrijwilliger vervulde bij verschillende organisaties bestuursfuncties, nadat hij op zijn 35ste moest stoppen met voetballen vanwege een hernia. “Daar had ik moeite mee, maar ik ging niet bij de pakken neerzitten”, aldus de bevlogen held van de maand.

Door Inge Caljouw

Rob Francooy

Bestuursfuncties

Rob zat nooit stil in zijn leven. Hij had bestuursfuncties bij Speeltuinvereniging de Oude Stad, Buurthuis Scheldebuurt in de Verkuijl Quakkelaarstraat en Speelstad. Ook zat hij in de ondernemingsraad van de PZC. Het is een greep uit de vrijwilligerswerkcarrière van Rob. Dat alles deed hij naast zijn bezigheden voor GPC, waar hij nog steeds actief is op 69-jarige leeftijd. “Ik ben voorzitter van de jeugdcommissie en zit in het hoofdbestuur van GPC. Daarnaast begeleid ik de wedstrijden op zaterdag. Met z’n drieën maken we de hekken open van het veld en zorgen we dat de kleedkamers en het veld netjes en bereikbaar zijn voor de teams.”

Vrijwilligersbeleid

Als voorzitter van de jeugdcommissie vervult Rob een belangrijke rol. “Die jonge gasten kregen voor mijn aanstelling niet altijd de begeleiding die ze nodig hadden en dat vond ik belangrijk. Ik begeleid ze tijdens de wedstrijden en zorg ervoor dat ze een goede trainer voor de groep hebben. De omgang met die jonge gasten is leuk om te doen. De rol in de maatschappij die ze zelf opeisen is mooi om te zien.”

Rob heeft een zwak voor de jeugd. Hij verbaast zich wel eens over ouders van jonge leden die nooit hun gezicht laten zien. “Vragen zij zich wel eens af wie hun kroost bezighoudt en of ze daar ook een rol in kunnen spelen? Realiseren ze zich wat er allemaal bij komt kijken om een vereniging draaiende te houden?” Rob is blij met het nieuwe vrijwilligersbeleid bij GPC. Hij zegt hierover: “Afgelopen seizoen hanteerden we dit beleid voor het eerst. Het houdt in dat iedere ouder een functie dient te vervullen bij de vereniging. Het pakte tot nu toe nog niet zo goed uit, we gaan er komend seizoen een goede slinger aan geven.”

Eerste klasse

Kleine ongemakjes en zijn leeftijd zorgen ervoor dat Rob langzaam zijn vrijwillige activiteiten gaat afbouwen. “Het is straks mooi geweest. Dat is niet makkelijk want GPC is een hele gezellige vereniging met altijd een topsfeer rondom de wedstrijden. Ook een verliespartij kan de goede stemming niet drukken. Mijn mooiste jaren waren in de tijd dat GPC in de eerste klasse uitkwam. We speelden tegen klinkende namen en veel publiek bij uitwedstrijden. Ik was er altijd bij”, aldus Rob.