Scroll Top

Vlissingen – Tegenover mij zit een bevlogen man, aan het einde van zijn ‘vrije dag’. Het enthousiasme spat van zijn gezicht nu we hier in de loods van de kringloopwinkel zitten tussen alles wat je maar bedenken kunt. Klaar staan voor de medemens en tegelijk duurzaam bezig zijn, daar ligt zijn passie.

Vier dagen per week werkt Tonie van der Jagt uit Vlissingen als docent Economie en Ondernemerschap aan het Calvijn College in Krabbendijke. De uren op zijn ‘vrije dag’ zet hij zich graag in als vrijwilliger bij Stichting Verkoop Leuke Spullen Vlissingen. Dan haalt hij onder andere spullen op die op vrijdagavond en zaterdagochtend in de kringloopwinkel verkocht worden.

Samen met nog 11 andere vrijwilligers (“allemaal gelijkwaardig, niemand is hier de baas”) bemenst Tonie de kringloopwinkel. “Vrijwilligerswerk doen geeft mij veel voldoening. Op school ben ik de hele dag met mijn hoofd bezig, hier met mijn handen. De energie die ik krijg van het fysieke werk zet ik weer in op school. De kringloopwinkel heeft een sociale functie, mensen van allerlei pluimage komen elkaar hier tegen en maken een praatje. Iemand kunnen helpen die het nodig heeft geeft mij voldoening, iets kunnen betekenen voor de medemens is waardevol en stemt mij dankbaar. De waardering die we hier als vrijwilligers voor krijgen is mooi.”

Zelfs in de vakantie laat het Tonie niet los. “Mijn vrouw en ik waren een paar dagen in Scheveningen. Daar stak het kringloopvirus (want zo mag ik het inmiddels wel noemen) weer de kop op. We zijn daar eens rond gaan kijken want we konden het toch niet laten hoor.” vertelt hij lachend. “Leuk om eens bij de collega’s te buurten, dan zie je wel verschillen. Wij hebben een compacte, flexibele groep geweldige vrijwilligers en dat werkt erg fijn. Mooi dat er in Nederland al zoveel vrijwilligers zijn. Ik wil iedereen aanraden om ook iets met vrijwilligerswerk te gaan doen. Zoek iets dat bij je past. Dat kan in de zorg zijn, de sport, boodschappen doen voor je buren, het groen in je eigen straatje netjes houden, zwerfafval opruimen, iets met dieren, enzovoort. Het is geweldig om iets te doen in je eigen omgeving!”

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen? Kijk dan op:

https://vrijwilligerspuntvlissingen.nl/

Tonie van der Jagt

Tonie van der Jagt: iets doen voor je medemens