Scroll Top

Door Conny den Heijer

Middelburg – De Vrijwilligersmarkt, georganiseerd door Vrijwilligerspunt Vlissingen en Welzijn Middelburg, was afgelopen donderdag een groot succes. 52 kramen waren bezet door organisaties en instellingen op Walcheren die zich presenteerden aan de vrijwilligers in spé. De kramen stonden uitgestald op de begane grond en in het souterrain van de bibliotheek. Voorgaande jaren werd de Vrijwilligersmarkt in de HZ gehouden, dit was de eerste keer in de Zeeuwse Bibliotheek.

Eén van de bezoekers die op zoek was naar een maatschappelijke stage werd gelijk bij binnenkomst op zijn wenken bediend. Hem werd direct een 06 nummer overhandigd met de mededeling dat hij de volgende dag mocht bellen om een afspraak te maken. De jongeman in kwestie was met stomheid geslagen: dat het zo snel geregeld kon worden had hij niet verwacht. En juist dat was de opzet van de Vrijwilligersmarkt. Vraag en aanbod op een juiste manier bij elkaar brengen. Matchen in een oogwenk.

Kevin van Gorkom, docent op de HZ ging in gesprek met twee studentes die beiden verschillende maatschappelijke stages hadden gelopen als vrijwilligster. “Wij hebben er veel van geleerd: gewerkt met doelgroepen waar je normaliter niet naar zou kijken of zelf aan gedacht zou hebben.”

Daarna opende wethouder Willemien Treurniet van de Gemeente Middelburg de Vrijwilligersmarkt. “Een stad zonder vrijwilligers is een saaie stad. Daar komt bij dat we in de huidige maatschappij niet zonder vrijwilligers kunnen. Leer als vrijwilliger, doe ervaring op. Kijk hier goed rond en kijk waar je hart ligt.”