Het muZEEum in Vlissingen vertelt de geschiedenis van de stad. Die laat zich ook zien (en horen) in de Oranjemolen en de Kazematten. Een enorme ploeg van zo’n 70 vrijwilligers hebben het er maar druk mee. Gelukkig had de man die in 2018 het beeldje en de oorkonde in ontvangst mocht nemen, Rein Midavaine, even tijd om ons bij te praten.

Vlissingen – “We kenden de Frans Naerebout Prijs en wisten dat we genomineerd waren” zegt Midavaine, “Maar met ons vele andere organisaties. We werden uitgenodigd om bij de uitreiking aanwezig te zijn, net als al die anderen. Het was een verrassing dat we wonnen maar ik vond het toch ook wel terecht. Als je ziet hoeveel mensen zich vrijwillig voor ons inzetten…”

Meer vrijwilligers

Baliemedewerkers, sleutelhouders, suppoosten in het muZEEum, de Oranjemolen en de Kazematten, het zijn er nogal wat. “Het winnen van de prijs heeft ons nog meer op de kaart gezet en zorgde voor nog meer aanmeldingen van vrijwilligers. In 2018 waren dat er 60, nu dus inmiddels 70. Geweldig want er wordt in ploegen gewerkt om alles te openen. Natuurlijk zijn er in de tussentijd mensen gestopt omdat zij andere dingen gingen doen, maar zo blijft ons vrijwilligersbestand mooi op peil.”

Op de kaart

Slechts drie prijzen zijn er te verdelen tijdens de uitreiking van de Frans Naerebout Prijs. En zoveel meer organisaties worden aangemeld en door de jury beoordeeld. “Daarom kwam de prijs voor ons toch onverwacht” vertelt Midavaine. “Op heel Walcheren zijn er al zo’n 100 vrijwilligersorganisaties. Hoeveel het er in Vlissingen zijn weet ik niet precies maar als je dan in de prijzen valt mag je toch trots zijn. De Frans Naerebout Prijs is een mooi initiatief. Hiermee worden alle organisaties weer even op de kaart gezet.”

Dagje uit

Naast het gewonnen beeldje en de oorkonde die de prijswinnaars kregen uitgereikt, was er ook een geldbedrag aan de prijs gekoppeld. “We hebben er wat bijgelegd en zijn met alle vrijwilligers een dagje uit geweest. Daarna hebben we gezamenlijk een hapje gegeten. Het komt namelijk nooit voor dat zo’n grote groep vrijwilligers in één keer bij elkaar is, omdat we meestal in vaste groepen werken. Het verstevigt de onderlinge band en het was leuk elkaar eens allemaal tegelijk te zien. Het beeldje en de oorkonde staan op de balie, daar loop je iedere keer weer langs.”

Frans Naerebout Prijs 2020

Ook dit jaar wordt de Frans Naerebout Prijs 2020 uitgereikt, coronaproof dit keer. Een hele uitdaging voor de organisatie want het gaat anders dan we gewend waren. De jury heeft inmiddels voor dit jaar drie winnaars gekozen uit 58 genomineerden. Wie dat zijn wordt bekend gemaakt op 11 december. Dan reiken burgemeester Bas van den Tillaar en wethouder Els Verhage de prijzen uit.

IMG_1521

Rein Midavaine, Kristine van Wechem en Jessica Netto met het felbegeerde beeldje van Frans Naerebout.