Scroll Top

Winnaar Frans Naereboutprijs bracht al velen Zeeuwen in beweging

Als 13-jarige jongen haalde Anton Vael Totoformulieren op bij mensen thuis voor de Sportvereniging Walcheren. Het was het begin van een indrukwekkende reeks vrijwillige bezigheden binnen de sport. De nu 73-jarige Anton bracht als organisator van atletiekvereniging Dynamica al heel wat Zeeuwen in beweging. Als dank daarvoor ontving hij op 6 december 2016 de Frans Naereboutprijs als ‘Vlissingse vrijwilliger van het jaar’.

Door Inge Caljouw

Bescheiden

“Ik vind het heel mooi om de waardering te krijgen voor wat ik allemaal doe, maar in de belangstelling staan hoeft van mij niet zo”, zegt Anton bescheiden. Deze held richtte samen met anderen Dynamica op en is al bijna vijfendertig jaar betrokken bij het organiseren van atletiekwedstrijden. Daarnaast vervulde hij vrijwel alle taken die er te bedenken zijn binnen een sportorganisatie. “Vanwege mijn sportervaring en door mijn betaalde werk als sportambtenaar weet ik dat er veel bij komt kijken om een vereniging draaiende te houden. Daarom wilde ik altijd graag iets terugdoen. Wat ik allemaal heb gedaan weet ik niet meer, het is teveel om te onthouden”, vertelt Anton.

Bij zo’n twintig hardloopwedstrijden is Anton al jaren nauw betrokken en mét succes. De Tankloop vanuit Westkapelle is er daar één van. De wedstrijd begon met twaalf lopers, nu schrijven vijfhonderd deelnemers zich in. Hardlopen is helemaal hot. Het levert helaas ook vaak blessures op. Anton weet hoe dat komt: “Mensen overschatten zichzelf vaak; als je drie kilometer kunt rennen, doe dan niet mee aan de kustmarathon.”

Sport zit in Antons genen. Hij speelde in zijn jeugdjaren handbal, basketbal en voetbal. “Ik had een snelle sprint in de benen, dus zeiden ze op de voetbal al snel: je moet op atletiek gaan! Op mijn achttiende maakte ik die stap. Meerkamp is mijn favoriete onderdeel; het is een hele sociale tak van atletiek.”

Innovatief

Anton staat altijd open voor nieuwe ideeën. Voor de jeugd bracht hij het Athletics Champs naar Zeeland. “Het is in teamverband atletiek bedrijven op een meer speelse manier. Bij zes atletiekverenigingen in Zeeland is Athletics Champs nu een onderdeel.” Het grote hoogtepunt van Anton binnen de atletiek was de realisering van de nieuwe atletiekbaan Vrijburg in 2012. “Hier hebben we tien jaar voor geknokt!”

Voor de ontspanning tuiniert Anton graag, maar niet zonder ook hier innovatief bezig te zijn. Hij deed mee aan een test van nieuwe aardappels. Hij pootte ze en volgde de ontwikkeling door het maken van een rapport. “Heerlijk bezig zijn in de natuur; een heuse uitlaatklep voor mij!”

 

Anton Vael

Anton Vael