Hengelsportvereniging Vlissingen: “Wij waren compleet overdonderd.”

Door Conny den Heijer

Vlissingen – “Er werd aangebeld terwijl we hier thuis in vergadering zaten met de Hengelsportvereniging.” vertelt Mirja Torbijn. “Ik liep naar de voordeur en daar stond een groep mensen die ik niet (her)kende, zelfs de burgmeester niet op dat moment.” Echtgenoot John vult aan: “Het ging zo raar allemaal. Een vergadering op vrijdagmiddag, dat lukt eigenlijk nooit omdat iedereen werkt op dat tijdstip. Nu konden ze ineens wél allemaal aanwezig zijn. Verder hebben we er helemaal niet bij stil gestaan dat het wel eens een complot zou kunnen zijn.” Missie geslaagd: de winnaars van de Frans Naerebout Prijs waren compleet overdonderd.

 

John en Mirja kregen de prijs voor al het vrijwilligerswerk dat ze verzetten voor de Hengelsportvereniging Vlissingen (HVV). In de coronatijd kreeg HVV er wel 100 leden meer bij, deze zijn nu inmiddels weer afgehaakt. “Het was voor toen een mooie uitlaatklep voor veel mensen, dan hadden ze toch iets te doen toen er weinig of niets mocht. Nu hebben velen weer hun oude boeltje opgepakt of zijn het arbeidsmigranten die na een jaar hier verbleven te hebben zijn terug gegaan naar hun land.” Dat maakt het regelen van zaken rondom de sport niet minder; jaarlijks zet de familie voor de vereniging zo’n 2000 euro aan karpers, brasem en voorn uit in de brakke Vlissingse watertjes waar gevist mag worden. Mét een vispas uiteraard, anders ben je strafbaar. Daarnaast controleert John regelmatig op het meenemen van de gevangen vis naar huis. Dat mag niet, HVV hanteert de Catch&Release – regel. “Dus vangen en terugzetten.” zegt hij.

 

Familie Torbijn is zeer vereerd met de Frans Naerebout Prijs. “We vinden het een hele eer dat we hem gekregen hebben. Wat je doet doe je met passie voor de sportvissers. En dan is dit een heel mooi gebaar.”

 

Vlissingse Frans Naerebout prijs

Sinds enkele jaren heeft de gemeente Vlissingen de Frans Naerebout prijs in het leven geroepen, de prijs voor vrijwilligerswerk. Deze is naar Naerebout vernoemd als symbool voor inzet, betrokkenheid, een voorbeeldfunctie voor vrijwilligers. De prijs wordt om de 2 jaar uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst. Dit jaar wordt de prijs wederom uitgereikt in drie categorieën.

John en Mirja Torbijn

John en Mirja Torbijn met hun oorkonde